Ole’s bryggerier

Historien
Æblevin, rødvin, øl og champagne – det er rækkefølgen det startede i.

Æblevinen kom jeg i gang med omkring 1984 da jeg boede i kollektivet i Gevninge. Vi hentede en ballon æblemost på Tølløse mosteri som blev delt i to balloner og fik tilsat sukker og gær mm. Når den var færdig-gæret blev den drukket hurtigst muligt, hvilket var efter nogle dage i køleskab. Det var billigt sprut til fattige studerende og har smagt derefter.

Siden flyttede vi til Bjert hvor vi bor nu. Æblevinen blev nu lavet af vores egen most – hvilket jeg har gjort hvert år siden og vinen bliver stadig bedre for hver gang. Detaljer om processen kommer senere.

Jeg mødte Niels fra danske vinavlere, og han fortalte om hvordan han havde dyrket og brygget rødvin til sine gæster til sin 50 års fødselsdag. Det besluttede jeg mig for at gøre også da jeg havde næsten 6 år til det. Se under menupunktet vinmark hvordan etableringen foregik. Selvom der har været højdepunkter, er målet stadig at lære at gøre den endnu bedre.

Så kom øllet til – nogle af de første forsøg blev mine gæster til 50 års fødselsdagen også udsat for, selvom det ikke var dårligt var det heller ikke helt i top. Det har udviklet sig siden og til min 60 års fødselsdag var øllet godt, økologisk og med en del hjemmedyrket humle – se også om humlemarken.

Men indimellem kom champagnen til. Målet blev ret hurtigt at lave champagne til min 60 års fødselsdag, og de første planter blev plantet i det store drivhus – en Gewurtsraminer og en Pinot Gris hentet i Alsace i 2010 da Martha boede der et forår. Først i 2012 fik jeg lavet en egentlig champagnemark med 28 planter – se under vinmark. Champagnen er efterhånden blevet helt god og jeg serverede en hæderlige årgang til min fødselsdag i 2017. Men siden er det bare blevet bedre – og det der blev høstet i 2018 bliver helt sikkert det bedste hidtil når det er klar til at fejre fødselsdage og nytår i 2019.